Jakie warzywa jeś zimą?
Nie od dziś wiadomo,że jedzenie sezonowych warzyw i owoców ma szereg korzyści. Są one nie tylko smaczniejsze, ale również dają nam szereg witamin i wartości odżywczych. O ile wiosną, latem i jesienią nie trudno sięgnąć po świeże produkty, to zima często nie wiemy które z nich wybrać . Dlatego poniżej przygotowaliśmy krótką listę warzyw, które warto jeść zimą, aby zachować zdrowie i cieszyć się ich smakiem.
Warzywa korzeniowe
Burak, Marchew i Pietruszka i Ziemniaki, to jedne z najpopularniejszych warzyw uprawianych w Polsce. Inne bardziej egzotyczne takie jak bataty, imbir czy kurkuma coraz częściej pojawiają się na naszych talerzach.Znajdujące się w nich witaminy i właściwości sprawiają, że wspaniale uzupełniają dietę w czasach nieurodzaju.Niektóre z nich np. marchew opóźnia procesy starzenia, inne tak jak imbir wspomagają naszą odporność i dodają energii.
Warzywa cebulowe
W tej grupie znajduje się cebula, czosnek czy por. Ich aromaty uczyniły je podstawą wielu kuchni i dodatkiem do większości dań na całym świecie. Ich właściwości eteryczne są również prozdrowotne. Są źródłem witaminy C, potasu czy fosforu. są one powszechnie znane od stuleci , dlatego stanowią podstawę domowych sposobów na walkę z różnymi dolegliwościami, przeziębieniem czy grypą
Warzywa Strączkowe
Kolejna grupa warzyw zawiera duża ilość białka i błonnika.Groch, fasola czy soczewica są sycące, a ich łatwość ich przechowywania sprawia,że możemy cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Dostarczają one również dużą ilość fosforu, żelaza czy potasu. Dzięki nim możemy zmniejszyć ryzyko chorób serca oraz poprawić pracę jelit, a przeciwutleniacze znajdujące się w warzywach strączkowych pomagają w profilaktyce nowotworów.
Warzywa Kapustne
Ostatnia grupa to warzywa niskokaloryczne. Kapusta, jarmuż, kalafior, brukselka czy brokuł mają niski indeks glikemiczny. Na dodatek są cennym źródłem witamin E, A czy K, antyoksydantów oraz składników bioaktywnych Pomagają w funkcjonowaniu układu pokarmowego. Dzięki temu doskonale wzbogacą dietę podczas pochmurnych dni. Poleca się je również osobom na diecie redukcyjnej.
Większość wymienionych warzyw możemy znaleźć w wigilijnym menu,ponieważ ich działanie znan jest od pokoleń. Pokazuje to jak ważnym elementem diety są te produkty. Nasza dieta wpływa mocno na nasze samopoczucie i zdrowie. W zimnych miesiącach warto więc sięgać po sezonowe warzywa, które wspomogą naszą odporność i poprawiom nasze samopoczucie.