Najprostrze włoskie makarony
Kuchnia włoska jest uwielbiana na całym świecie. Jej podstawę stanowią proste i świeże składniki, za pomocą których tworzy się niezwykłe smaki. Podstawą kuchni włoskiej są makarony. W bogatym menu włochów znajdują się klasyczne makarony, które mają nie więcej niż kilka składników. Warto je poznać, ponieważ ich wykonanie zajmuje zaledwie kilka minut, a ich smak jest naprawdę niepowtarzalny.
Cacio e Pepe
To klasyczny włoski makaron, którego głównymi składnikami jest pieprz i ser. Do jego przyrządzenia tradycyjnie używa się świeżo zmielonego pieprzu, oliwy oraz sera Pecorino Romano, produkowanego w okolicach Rzymu. Danie pochodzi właśnie ze stolicy Włoch i cieszy się ogromną popularnością zarówno wśród miejscowych jak i turystów.
Aglio e Olio
Kolejny makaron to połączenie czosnku i oliwy. To niezwykle proste danie jest popularne niemal w całych Włoszech. Chociaż sos składa się głównie z dwóch składników, dzięki użyciu czosnku jest wyjątkowo aromatyczny. Makaron pochodzi z okolic Neapolu, gdzie kiedyś był daniem dla ubogich. Dzisiaj podbija stoły na całym świecie.
Lime e Pepe
W skład tego makaronu wchodzi cytryna, pieprz i długo dojrzewający ser. Jest to wariacja na temat Cacio e Pepe, do którego dodawany jest sok z cytryny oraz skórka cytrynowa. Ten składnik całkowicie zmienia danie i sprawia, że jest ono wyjątkowo orzeźwiające. Znana jest również wersja makaronu z czerwonym pieprzem nazywana Lime e Pepe Rosa.
Aby stworzy wyjątkowe danie we Włoskim stylu, nie trzeba być uwięzionym w kuchni bez długie godziny. Te wspaniałe makarony są niezwykle proste, a ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Gotując potrawy z niewielkiej ilości produktów, ważne jest, abyśmy zatroszczyli się o ich doskonałą jakość. Dzięki temu będziemy mogli w pełni cieszyć się wspaniałym smakiem prosto ze słonecznej Italii.