Mleko roślinne
Coraz więcej osób przechodzi na dietę wegetariańską, a nawet rezygnuje z produktów odzwierzęcych m.in. nabiału, odcinając się zupełnie od produktów zawierających laktozę. Z tego powodu w ostatnich latach półki sklepowe zostały zalane przez różne alternatywy dla mleka. Napoje roślinne są stałym wyposażeniem asortymentów sklepowych.
Mleko czy napój?
Ponieważ mleko jest jednym z podstawowych produktów żywnościowych, jego roślinna alternatywa szybko została przemianowana na mleko roślinne. Jednak ponieważ nie jest to prawdziwe mleko, czyli pokarm produkowany przez matkę dla potomstwa oficjalna nazwa produktów tego typu to napój roślinny.
Jak produkuje się napój roślinny?
Konsystencja i kolor przypominający mleko jest uzyskiwany poprzez zmielenie ryżu, orzechów lub strączków i przeciśnięcie zmielonych części przez niewielką gazę. Roślinny osad sprawia, że ciecz jest gęstsza od wody, a jej kolor jest biały lub jasnobeżowy. Ponieważ metoda nie jest trudna, napój roślinny można przygotować samodzielnie w domu.
Z czego powstaje napój roślinny
Napój roślinny powstaje ze zbóż (mleko owsiane), ryżu, orzechów (mleko z nerkowców) lub strączków (mleko sojowe) czy wiórków kokosowych. Możliwe jest także wyprodukowanie mleka z kaszy np. gryczanej. W każdym przypadku proces powstawania jest podobny. W zależności od rośliny, z której produkuje się mleko, jest ono gęstsze lub słodsze dlatego ich zastosowanie może być różne
Mleko sojowe jest gęste, dlatego najlepiej ze wszystkich napojów roślinnych nadaje się do spieniania i wykorzystuje się je przy pracy baristów. Mleko owsiane jest wyjątkowo tanie i łatwe w produkcji, a dodatkowo bardzo ekologiczne. Natomiast mleko ryżowe jest doskonałe dla alergików. W zależności od bazy napoju roślinnego jego wartości odżywcze będą się istotnie różnić między sobą. Dlatego mleka z orzechów mają więcej kalorii i tłuszczy, a mleka ze strączków mogą być również źródłem białka.