Jak przechowywac żywność ?
Starając się żyć ekologicznie i ekonomicznie wielu z nas staje przed pytaniem jak nie marnować żywności. Chociaż udaje nam się robić rozsądne zakupy oraz nie wyrzucać żywności często stajemy przed pytaniem jak przechowywać różne produkty, aby były one jak najdłużej świeże. Nie jest to aż tak trudne jak nam się wydaje, ale warto poznać kilka porad, aby przechowywać warzywa owoce i mięso by były one jak najdłużej świeże.
Warzywa zielone
W przypadku sałat, brokułów czy ziół dobrze jest poświęcić im trochę więcej czasu. Po przepłukaniu w zimnej wodzie i zamknięciu w szczelnym pojemniku produkty powinny być przetrzymywane w lodówce, dzięki czemu długo pozostaną świeże.
Warzywa korzeniowe i kapustne
Ten typ warzyw lubi ciemne i suche miejsca. Buraki, ziemniaki, marchewki czy kapusty można więc przez długi czas przechowywać np. w piwnicy. Ten sposób będzie również idealny dla jabłek i gruszek.
Mięso
Świeże mięso jest jednym z najtrudniejszych produktów do przechowywania. Dlatego warto wykorzystać je zaraz po kupieniu lub zamrozić, ponieważ jego zdatności do spożycia jest wyjątkowo trudna do przedłużenia bez specjalnego sposobu konserwacji i zmiany smaku.
Nabiał
Sery, jajka i jogurty należy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach. Po otwarciu produktów mlecznych trzeba zminimalizować kontakt z powietrzem, które prowadzi do pojawienia się różnych procesów wspomagających aktywność kultur bakterii znajdujących się w tych produktach.
Owoce
W przypadku owoców dobrze jest wiedzieć, które z nich powinniśmy przechowywać w lodówce, a które nie. Na przykład ananasy, cytrusy i arbuzy nie lubią chłodnych temperatur. Dodatkowo przechowując owoce musimy pamiętać, że nie wszystkie powinny znajdować się razem. Np. jabłko powoduje szybsze dojrzewanie bananów i awokado.
Tłuszcze roślinne
Większość tłuszczy roślinnych może być przechowywana poza lodówką w szklanych pojemnikach, pozbawionych kontaktu ze światłem. Wyjątkiem jest jednak olej lniany, które należy przechowywać w lodówce.
Rozsądne zakupy powinny również uwzględniać świeżość oraz możliwości przechowywania produktów. Wiedząc, jak możemy przedłużyć ich świeżość, możemy w pełni wykorzystać nasze zapas. Dzięki temu nie wydamy dodatkowych pieniędzy i zatroszczymy się o naszą planetę.