Przyprawy, których nie może zabraknąć w Twojej kuchni zimą!
W okresie zimowym główną rolę w naszej odporności odgrywa codzienny jadłospis. To, jak się odżywiamy, ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie, ale także zdrowie. Biorąc pod uwagę zmieniający się klimat, a co za tym idzie, zmieniające się stale warunki pogodowe, warto włączyć do swojej diety produkty, których działanie sprawi, że Twój organizm będzie w lepszej kondycji. Z tego względu przygotowaliśmy poradnik, znajdziesz w nim przyprawy, których nie może zabraknąć w Twojej kuchni zimą. Przekonaj się sam!
Przyprawy, których nie może zabraknąć w Twojej kuchni zimą!
Zima to czas, w którym nie warto odmawiać sobie przyjemności, a tym bardziej tych kulinarnych. W tym okresie częściej sięgamy po ciepłe, rozgrzewające dania, np. zupy. Nie powinno to nikogo dziwić ze względu na panujące obecnie warunki pogodowe, jakie potrafią być nieprzychylne dla nas wszystkich. To także czas, w którym częściej dopadają nas różnorakie schorzenia i przeziębienia. Można ich jednak uniknąć, dbając o to, co ląduje na naszym talerzu. Świetnym rozwiązaniem jest dodawanie rozmaitych przypraw, ponieważ mają one za zadanie nie tylko dosmaczyć nasz posiłek, lecz również zbawiennie wpływają na organizm. Przed Tobą przyprawy, których nie może zabraknąć w Twojej kuchni zimą!
Kurkuma
Kurkuma jest składnikiem, który nie tylko wzbogaci Twoją potrawę o smak, lecz także wpłynie pozytywnie na Twoją odporność i codzienne samopoczucie. Sekret kurkumy leży w jej właściwościach, które wykazują działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, lecz przede wszystkim rozgrzewające. Nie może jej zatem zabraknąć w potrawach, które przygotowujesz w okresie zimowym. Sprawdzi się jako dodatek do ryb, nabiału, roślin strączkowych, a także jaj i drobiu.
Imbir
Przyprawa, o której nie powinieneś zapominać zimą to korzeń imbiru. W swych właściwościach wykazuje działanie antybakteryjne, a także rozgrzewająca. Jest to jednak z najczęściej badanych przypraw, dzięki czemu jej zbawienny wpływ jest potwierdzony różnego rodzaju badaniami naukowymi. W swoim składzie posiada gingerol i zingiberol, które oddziałują również na krążenie krwi. Choć imbir króluje jako przyprawa kuchni azjatyckiej, nic nie stoi na przeszkodzie, abyś używał go także Ty przy tworzeniu swoich posiłków. Sprawdzi się jako dodatek do mięs, deserów, a także zup i sosów. Można go dodać także do ciepłej herbaty.
Ostra papryka
Choć ostrej papryki wiele osób się boi ze względu na jej ostrość, nie warto się zrażać bez powodu. Wystarczy dodać odrobinę do posiłku, dzięki czemu nie wpłynie zbytnio na smak. W składzie ostrej papryki znajdziesz kapsaicynę, która poprawia krążenie, a co za tym idzie, rozgrzewa Cię od środka. Ostrą paprykę możesz dodawać do sałatek, sosów, zup, mięs i warzyw. Wiele osób zapomina jednak, że świetnie komponuje się także z czekoladą.
Goździki
W Twojej kuchni zimą nie powinno zabraknąć goździków. Są niewielkie, jednakże nie powinno Cię to zwieść, ponieważ zarówno aromat, jak i smak mają niezwykle intensywny. Wykazują działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, a także rozgrzewają od środka. Świetnie pasują jako dodatek do zimowej herbaty, do której dodasz także imbiru.