Jak nie marnować jedzenia? Proste sposoby!
Coraz częściej mówi się o marnowaniu jedzenia, którego rocznie wyrzuca się 88 milionów ton. Biorąc pod uwagę skrajne ubóstwo i brak żywności w niektórych częściach świata, jest to zwyczajnie niepotrzebne i powinno być ograniczone. Na szczęście wśród społeczeństwa jest coraz większa świadomość na ten temat. Z tego względu powstają ruchy zero waste, czy też #niemarnuj!. Z tego względu przygotowaliśmy poradnik, w którym znajdziesz praktyczne wskazówki, jak nie marnować jedzenia. Jeśli szukasz takich sposobów, nie mogłeś trafić lepiej!
Jak nie marnować jedzenia?
Kwestia żywności to dość popularny temat w ostatnim czasie. Biorąc pod uwagę, że w wielu regionach świata brakuje jedzenia, które jest podstawowym paliwem do życia, warto rozważyć swoje nawyki i spróbować je zmienić na lepsze. Nie bez powodu rocznie wyrzuca się 88 milionów ton jedzenia, do którego produkcji, jak i przygotowania wykorzystuje się także inne surowce. Jeśli szukasz sposobów na to, jak ograniczyć marnowanie jedzenia, znajdziesz je poniżej!
Rozsądne zakupy to podstawa!
Zmiany należy wprowadzać od podstaw, którymi są to zakupy. Wybierając produkty, których później nie spożyjesz, przyczyniasz się do ich zmarnowania. Warto zatem przygotować odpowiednią listę z artykułami, które są Ci niezbędne. Zrezygnowanie z dodatków, na które masz ochotę przez chwilę, może zaowocować mniejszymi stratami. Jest to zarówno potrzebne, jak i pożyteczne, a skorzystasz na tym także Ty. Przede wszystkim rezygnując z chwilowych zachcianek, możesz mieć pewność, że zaoszczędzisz. Zgromadzone środki będziesz mógł wydać na innego rodzaju przyjemności!
Sprawdzaj datę ważności
Zrobienie zakupów z listą to jedno, ważna jest również ich data ważności. Zaglądając do lodówki, regularnie sprawdzaj datę ich przydatności, dzięki czemu będziesz monitorować, do kiedy powinieneś je spożyć. Jeśli zdarza Ci się zapominać o wykonywaniu tej czynności, nic nie szkodzi, mamy także sposób na to!
Idealnym rozwiązaniem jest napisanie tej daty czarnym flamastrem na opakowaniu, co spowoduje, że zaglądając do lodówki, będziesz miał na to zawsze oko. Pamiętaj jednak, aby wybrać dużą czcionkę, aby rzucała się w oczy!
Przechowywanie żywności ma znaczenie!
Nie bez powodu w nowszych modelach lodówek są umieszczone odpowiednie oznaczenia na półkach, jakie produkty powinieneś na nich umieszczać. Przechowywanie żywności ma ogromne znaczenie, jeśli chodzi o datę jej przydatności. Warzywa warto układać na samym dole, na wyższych półkach natomiast powinny znaleźć się wędliny, jak i sery. Nie przechowuj ich w plastikowych woreczkach, które będą przyczyniać się do ich szybszego zepsucia. W przypadku mięsa możesz je zamrozić, dzięki czemu będziesz mógł je wykorzystać w innych dniach.
Zamrażarka Twoim przyjacielem
Wszyscy wiemy, jak trudno przygotować odpowiednią ilość jedzenia. Najczęściej wydaje nam się, że będzie za mało, bądź że może jej zabraknąć. Efektem tego jest przygotowywanie posiłku, którego nadmiar potem zostaje. W takim wypadku warto skorzystać z zamrażarki. Dzięki temu nie tylko nie wyrzucisz i nie zmarnujesz jedzenia, lecz także oszczędzisz czas! Przygotowane wcześniej i zamrożone posiłki można wykorzystać w późniejszym czasie, co pozwala znacznie ograniczyć spędzanie czasu na przygotowywaniu kolejnych dań.
Jadłodzielnia – sprawdź w swoim mieście!
W większości miast i miejscowości na terenie całego kraju funkcjonują jadłodzielnie. To miejsce, gdzie możesz podzielić się posiłkiem z innymi. Jeśli przygotowałeś zbyt dużą ilość jedzenia lub masz pewność, że nie spożyjesz zakupionych produktów, nie wahaj się – podziel się nimi z innymi!
Najwięcej uwagi wymagają owoce i warzywa i oczywiście nabiał. Reszta produktów łatwo się nie psuje i może poleżeć chwilę w lodówce.