Poznaj wszystkie dobrodziejstwa miodu!
Przed Tobą kolejna odsłona składników, które muszą na stałe zagościć w Twoim, codziennym jadłospisie. Jednym z nich jest miód, za którym przepada większa część polskiego społeczeństwa. I dobrze! Zawiera ogrom cennych dla organizmu składników, które nie tylko wpływają korzystnie na Twoją odporność, lecz także samopoczucie. Wszak w zdrowym ciele zdrowy duch. Nic nie stoi zatem na przeszkodzie – poznaj wszystkie dobrodziejstwa miodu!
Poznaj wszystkie dobrodziejstwa miodu!
Choć najczęściej korzysta się z miodu jesienią i zimą, dodając go przykładowo do herbaty, powinien się pojawić na stałe w Twoim jadłospisie. Przede wszystkim dlatego, że zawiera ogrom prozdrowotnych właściwości, które poprawią Twoją odporność, a także wpłyną korzystnie na samopoczucie.
Czym tak naprawdę jest miód? Substancją wytwarzaną z nektaru i soków kwiatów przez pszczoły. Jest ceniony w walce z przeziębieniami ze względu na właściwości wzmacniające organizmu. Wspomaga także walkę z infekcjami dróg oddechowych. Polecany jest także dla osób, które borykają się z różnymi schorzeniami, np. chorobami układu trawiennego, czy nadciśnieniem.
Mało osób wie, że miód wpływa korzystnie także na umysł. Jego regularne stosowanie poprawi Twoją koncentrację, a także złagodzi napięcia i uspokoi. Herbatka z miodem będzie idealna przed snem z racji tego, że miód reguluje rytm dobowy. Wszystko za sprawą ukojonych nerwów, które wspomagają zasypianie.
Rodzaje miodów
Miody, jakie możesz dostać:
- rzepakowy – gęsty, o białym kolorze i delikatnym smaku;
- lipowy – miód płynny o jasnym kolorze z wyczuwalną nutą drzewa;
- akacjowy – niezbyt gęsty o kremowej barwie, bardzo słodki;
- gryczany – ciemny miód o ostrym smaku;
- wrzosowy – gęsty, ciemny miód o lekko wrzosowym, lecz gorzkim smaku;
- wielokwiatowy – potrafi przybierać różne barwy, od bardzo jasnej do ciemnej, herbacianej. Podobne zjawisko można zauważyć w kwestii smaku. W zależności od rodzaju smaku potrafi być łagodny, jak i bardzo mocny;
- spadziowy – bardzo gęsty miód, którego kolor może przybrać barwę nawet zieloną, czy czarną. Wszystko za sprawą pszczół robiących substancję, które zbierają sok z drzew zmieszany z wydzieliną mszyc i czerwców. Jest bogaty w olejki eteryczne i żywicę, ponieważ najczęściej są to soki drzew iglastych, przez co można wyczuć w nim charakterystyczny posmak.
Choć miód jest bardzo cenionym składnikiem ze względu na wykazywane właściwości prozdrowotne, nie należy przesadzać z jego ilością. Zdrowy człowiek nie powinien przekraczać pięciu łyżek miodu dziennie. Dzieci natomiast mogą spożywać go dopiero od ukończenia pierwszego roku życia. Warto też na początku nie podawać sporych ilości miodu, ponieważ mogą wywołać reakcję alergiczną.