Kolorowe danie jednogarnkowe – przepis na polędwiczki wieprzowe
Do przygotowania tego kolorowego dania jednogarnkowego potrzebne nam będą następujące składniki: 2 polędwiczki wieprzowe, 1 papryka zielona, 1 papryka żółta, 4 średnie ząbki czosnku, 200 g papryki czerwonej konserwowej, 2 średnie liście laurowe, 4-5 ziarenek ziela angielskiego, 2 średnie cebule, 500-525 g pieczarek, 175-200 g ogórków korniszonów, 210 ml bulionu, 1/2 szklanki pikantnego ketchupu, 1 łyżka musztardy sarepskiej, smalec do smażenia, mąka do obtaczania mięsa, sól, mielony pieprz czarny, mielona słodka papryka.
Jak przygotować danie?
Przygotowanie – polędwiczki wieprzowe kroimy w grube plastry. Przyprawiamy je solą i mielonym pieprzem czarnym oraz mieloną słodką papryką. Na głęboką patelnię wrzucamy 2 łyżki smalcu. Kawałki mięsa obtaczamy w mące i po kolei wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Mięso musi się zrumienić (odwracamy na drugą stronę). W między czasie pokrójmy cebulę, paprykę i pieczarki. Cebulę pokrójmy w grubszą kostkę, pieczarki tak samo w grubszą kostkę. Wrzućmy cebulę do podsmażonego mięsa. Następnie wrzućmy pieczarki. Pokrójmy zieloną i żółtą paprykę (w grubsze kawałki). Dorzućmy ją do składników znajdujących się w patelni.
Kiedy cebula zmięknie dodajmy paprykę konserwową a także malutkie ogórki korniszony. Następnie dodajmy 4 ząbki czosnku (nie krójmy ich tylko mocno je przygniećmy). Dorzućmy 2 liście laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego. Całość delikatnie posólmy i posypmy czarnym pieprzem. Przygotujmy sos: do bulionu dodajmy około pół szklanki ketchupu i łyżkę musztardy. Całość wymieszajmy i wlejmy sos do patelni. Patelnię przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni Celsjusza. Całość pieczmy około godziny czasu. Sos powinien być bardzo gęsty (zawiesisty). Danie podawajmy na talerzu ze zgniecionymi ziemniakami.
Szukasz jednak jakiegoś innego przepisu? Polecamy sprawdzić przepis na kotleciki drobiowe na stronie www.justfood.pl.