Fasolka po bretońsku w wersji wegetariańskiej
Fasolka po bretońsku to jedno z najpopularniejszych dań jednogarnkowych. Wbrew pozorom o tym daniu nie słyszał żaden mieszkaniec Bretanii.
Fasolka po bretońsku składa się oczywiście w przeważającej mierze z fasoli. Do tego dochodzą takie składniki jak koncentrat pomidorowy, podsmażona cebulka, kiełbasa, boczek i oczywiście zestaw ulubionych przypraw. Ale co z weganami i wegetarianami. Czy muszą rezygnować ze swojego ulubionego dania? Oczywiście, że nie…
Fasolka po bretońsku bez mięsnych dodatków
Na początku warto zaznaczyć, że na sklepowych półkach znajdziemy mnóstwo produktów spożywczych stworzonych specjalnie z myślą o osobach, które zrezygnowały z jedzenia mięsa, jednocześnie nie chcą rezygnować ze swoich ulubionych smaków.
Do przygotowania fasolki po bretońsku możemy wykorzystać wegańskie kiełbaski dobrej jakości ich smak do złudzenia przypomina smak tradycyjnej kiełbasy, której smak zna chyba każdy z nas.
Możemy też poeksperymentować z tofu. Zwłaszcza z jego wędzoną wersją. Wędzone tofu pokrojone na małe kawałki i podsmażone na patelni może do złudzenia przypominać w smaku skwarki.
Inna ciekawa opcja to seitan. Przygotowuje się go przede wszystkim z glutenu. Dlatego osoby z alergiami powinny uważać na ten produkt. Seitan sam w sobie nie ma zbyt wiele smaku. W jego przypadku najważniejszy jest dobór odpowiednich przypraw. To one sprawiają, że seitan ma ten charakterystyczny „mięsny” posmak. Więcej o seitan i inncyh przysmakach wegetarianów przeczytasz w portalu https://prodieta.pl/.
To tylko kilka propozycji zamienników mięsa. Warto eksperymentować z różnymi produktami i smakami. Dzięki temu każdy może stworzyć swój autorski przepis na fasolkę po bretońsku w wersji wegetariańskiej.