Co warto zjeść w Chorwacji?
Błękitna woda, kamieniste oraz piaskowe plaże przy centrum miasta. Przyjaźni ludzie, bogactwo architektoniczne i ciekawa historia. A to wszystko na południu Europy. Taka jest Chorwacja.
Chorwacja co roku przyciąga do siebie gości z całego świata. Jej zróżnicowanie i bogactwo kulturowe przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom głośnych imprez i dobrej zabawy, ale także ludziom, którzy na urlopie chcą z drugą połówką odpocząć i wejść do ciepłego morza Adriatyckiego w sezonie. Oprócz wielu miejsc wartych odwiedzenia. Chorwacja kusi zróżnicowanym jedzeniem. Czy jest faktycznie dobre? I co warto zjeść w Chorwacji?
Chorwacja – jedzenie, które musisz spróbować
Restauracje, budki, lokalne sklepy z jedzeniem i napojami. Mnogość wyboru jest tutaj ogromna. Występują tutaj potrawy lokalne, które należą do chorwackiej kuchni. Oraz takie, które są w niej bardzo popularne. Są to m.in.:
- Burek
- Makrela z grilla
- Owoce morza
- Dorada z grilla
- Ćevapčići
Jest to kilka najpopularniejszych potraw na Bałkanach. Burek jest podawany w bardzo wielu wersjach. Najczęściej jednak można go spotkać z serem i szpinakiem, podawany z wieloma warstwami ciasta. Ćevapčići to potrawa, która w smaku przypomina kotlety mielone. Może być podawana z frytkami lub ryżem. Dalej są różne owoce morza w tym homary i langusty. Cena będzie adekwatnie większa. Jednak jeśli jesteśmy w Chorwacji, warto spróbować okolicznych specjałów. Makrela z grilla najczęściej podawana z surówkami i frytkami.
W temacie jedzenie w Chorwacji portal ktoredy.pl/ podaje, że popularnym tam napojem jest wino i często pije się je do posiłku. Występuje tu także lokalny browar Karlovačko. Piwo to jest umiarkowanie gorzkie, lager ma złotożółty kolor. Z mocnych alkoholi popularna jest rakija, bardzo często domowej roboty. W całej Chorwacji występują napoje dużych marek znane w całej europie.