Batoniki Nanaimo – słodka przekąska dla każdego!
W czym tkwi urok podróży? W oglądaniu przepięknych widoków? Podziwianiu atrakcji turystycznych, czy może zajadaniu się specjałami kuchni odwiedzanego miejsca? Wydaje nam się, że we wszystkim z powyższych. O ile jednak do widoków czy atrakcji nie wrócisz w zaciszu domowym, smaki możesz swobodnie przywołać w swojej kuchni. Tak jest chociażby z Nanaimo Bars.
Czym są batoniki Nanaimo?
Batoniki Nanaimo to przysmak wprost z Kanady, który jest niezwykle popularny w tym kraju – nie tylko wśród miejscowych, ale także turystów. Chociaż Amerykanie cały czas upierają się, że przepis na ciasteczka jest ich, tak naprawdę pochodzi on z miasta Ladysmith (niedaleko Nanaimo). Jest pyszny i pożywny, dlatego świetnie sprawdzi się jako mała słodka przekąska w pracy. W składzie batoników znajdziemy migdały, wiórki kokosowe i herbatniki.
Składniki do Nanaimo bars
Czego potrzebujesz, by przygotować batoniki Nanaimo? Oto lista składników:
- 100 gramów cukru pudru
- 100 gramów masła
- 100 gramów herbatników
- 1 jajko
- 1 budyń waniliowy
- 100 mililitrów śmietanki kremówki
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- Pół szklanki migdałów
- 50 gramów kakao
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
I to wszystko. Lista nie jest długa. Czas zatem na zrobienie batoników!
Jak zrobić batoniki Nanaimo?
Przygotuj keksówkę i wyłóż ją folią aluminiową. To właśnie w tej foremce zrobisz swoje batoniki. Teraz zblenduj herbatniki razem z migdałami i wiórkami. Powinna powstać z nich gruba mąka. W rondelku roztop 3 łyżki masła, jednak uważaj, by się nie przypaliło. Cały czas je mieszaj. Kiedy się rozpuści dodaj kakao oraz cukier i wymieszaj. Odstaw, aż masa wystygnie. Do masła dodaj rozbełtane jajko i mieszaj energicznie całość, aż do momentu, w którym zgęstnieje. Teraz do garnuszka dorzuć zmiksowane herbatniki z bakaliami. Wymieszaj. Masę przełóż do keksówki, wyrównaj i włóż do lodówki na godzinę. Teraz czas na zrobienie masy. Utrzyj masło z budyniem i 50 mililitrami śmietanki – to sprawi, że masa będzie gładka, puszysta i pyszna. Musi być jednolita, uważaj na grudki. Dodaj kilka łyżeczek cukru i miksuj aż całość będzie gotowa. Gdy spód będzie wystarczająco chłodzony (po godzinie), wyłóż na niego masę budyniową i całość ponownie włóż do lodówki na godzinę. Zrób polewę z gorzkiej czekolady i reszty śmietanki. Rozpuść całość w kąpieli wodnej i mieszaj do połączenia się składników. Udekoruj ciasteczka polewą i włóż deser do lodówki na pół godziny.
Teraz musisz tylko pokroić ciasto na batoniki. I tyle! Pyszny deser jest już gotowy. Palce lizać.