Bułki niskobiałkowe – kiedy warto po nie sięgnąć?
Bułki niskobiałkowe wybierają te osoby, które mierzą się z niewydolnością wątroby oraz nerek. Jest to jedna z najważniejszych kwestii diety leczniczej, która ma nie obciążać naszego organizmu. Tego rodzaju bułki, są również wskazane w przypadku występowania schorzeń metabolicznych takich, jak chociażby fenyloketonuria oraz przy innych chorobach, które mają związek z zaburzeniami w przemianie białek albo aminokwasów. Lekarze zalecają również stosowanie takiej diety pacjentom, u których działanie trzustki albo dróg żółciowych nie jest prawidłowe. Dzięki temu ograniczamy proces wytwarzania przez nasz organizm produktów przemiany aminokwasów. Pacjenci zmuszeni są do przestrzegania restrykcyjnego jadłospisu. Aby nie było konieczności rezygnacji z ulubionych dań, producenci oferują produkty, które są bezpieczne i spełniają surowe normy.
Czym jest niskobiałkowa mąka?
Mąka, z której robione są bułki niskobiałkowe stanowiące doskonałą alternatywę dla osób nie mogących jeść zwykłej mąki. Jej bazą jest zwykle błonnik roślinny, skrobia pszenna bezglutenowa, skrobia kukurydziana, jak również zagęszczające substancje. Mąkę, z której zrobimy bułki niskobiałkowe, można kupić w wielu sklepach sprzedających zdrową żywność. Taki produkt, przyda się również do robienia:
- chleba,
- klusek, pierogów,
- zagęszczenia zup,
- polew, musów, sosów,
- puddingów, kisieli, budyniów,
- omletów oraz naleśników,
- ciasteczek, ciast i innych wypieków.
Dla kogo zalecane jest spożywanie bułek niskobiałkowych?
Spożywanie niskobiałkowych bułek stanowi wsparcie dla tych osób, które we własnej diecie muszą ograniczyć źródło białka w pożywieniu do jak najniższego, tolerowanego przez ich organizm poziomu. Zatem muszą przestrzegać niskobiałkowej diety. Niskobiałkowe pieczywo wyróżnia się odpowiednią jakością i posiada wiele smakowych walorów. Stanowi idealną podstawę na śniadanie czy kolację i bez żadnych problemów możemy zająć się przygotowaniem pysznych kanapek na wytrawnie albo na słodko. Warto także kupić minibagietki czy ciabaty, kiedy zaprosiliśmy gości będących na diecie. Posiłki specjalnie dla nich przygotowane dają rzeczywistą satysfakcję. Bezpieczne opakowanie umożliwi także zachowanie świeżości na dłużej, a tym samym sięganie po ulubione rodzaje pieczywa, kiedy ma się na to ochotę. Dieta umożliwia ograniczenie spożywanego białka, niemniej jednak musi dostarczyć innych, koniecznych składników, aby nie dopuszczać do groźnych w skutkach schorzeń. Poza tym, takie propozycje po prostu są bardzo smaczne.