Dieta redukcyjna – co warto wiedzieć? Co trzeba jeść?
Dieta redukcyjna to rodzaj diety, która pomaga ludziom schudnąć poprzez ograniczenie spożycia kalorii.
Istnieje wiele sposobów na zmniejszenie spożycia kalorii, ale wszystkie będą wymagały dużego wysiłku i dyscypliny. Najczęstszym sposobem na to jest przestrzeganie planu diety niskokalorycznej, który może obejmować wszystko, od postu po dietę ketogeniczną.
Dieta redukcyjna istnieje od dziesięcioleci i ostatnio zyskała popularność, ze względu na swoją skuteczność. Znaczne ograniczenie kalorii nie jest jedynym sposobem na zrzucenie zbędnych kilogramów, ale w niektórych (trudnych przypadkach) to jedyna opcja.
Post to kolejny rodzaj diety stosowany od wieków, a najbardziej znanymi ludźmi z takimi praktykami są grupy religijne, które zazwyczaj poszczą w określonych porach dnia. Z kolei typowa dieta na czczo polega na jedzeniu tylko jednego dużego posiłku dziennie, który może zawierać mięso i warzywa. Istnieje wiele różnych diet na czczo i wszystkie mają swoje własne unikalne ograniczenia dotyczące tego, co można jeść podczas posiłków.
Dobre nawyki podczas diety redukcyjnej?
Dietę redukcyjną stosuje się zwykle przez jeden lub dwa tygodnie przed powrotem do normalnej, zdrowej diety. Dzięki temu unikniesz niechcianego efektu jojo. Korzyści z diety redukcyjnej jest o wiele więcej — może pomóc schudnąć, zapobiec głodowi i obniżyć poziom cholesterolu.
Oto kilka porad dotyczących diety redukcyjnej:
- Zjedz lekkie śniadanie, obiad i kolację.
- Jedz tylko jeden posiłek wieczorem.
- Ogranicz przekąski do owoców i warzyw, takich jak marchew, seler i jabłka w ciągu dnia.
- Unikaj tłustych potraw, takich jak wysokotłuszczowe sery, przez dwa tygodnie przed rozpoczęciem diety redukcyjnej.
- Pij dużo wody w ciągu dnia, aby uzupełnić płyny utracone z moczem.
- Nie pij kawy, herbaty ani alkoholu podczas stosowania diety redukcyjnej.
- Podczas diety redukcyjnej ćwicz umiarkowanie dwa do trzech razy w tygodniu i unikaj forsownych ćwiczeń w tych tygodniach
- Ogranicz spożycie cukru i soli, zachowując ich maksymalnie cztery łyżeczki (15 g) dziennie.
Więcej o zdrowych dietach przeczytasz w portalu aerobics.pl.