Imbir – lecznicza przyprawa
Imbir to przyprawa, która na dobre wpisała się do naszego menu. Jest idealny do rozgrzewających naparów, doskonały do deserów oraz niezastąpiony w przygotowaniu azjatyckich sosów. Świeży imbir jest już dostępny niemal w każdym markecie, a jego popularność nie przestaje rosnąć. Nic dziwnego, imbir ma nie tylko wspaniały smak, ale również pomoże nam zachować zdrowie.
Historia
Imbir jest jedną z najstarszych przypraw używaną we wschodniej medycynie. Chińscy i Indyjscy medycy uważali go za wspaniały lek. Europa poznała go w średniowieczu przez kontakt z arabskimi medykami. Dzięki wymianie handlowej i podróżą do Azji imbir stał się ważnym naturalnym elementem również w europejskim lecznictwie.
Charakterystyka
Imbir to roślina, która występuje na terenie Azji południowo-wschodniej. Posiada on ponad kilka tysięcy odmian. Korzeń imbiru jest wykorzystywany w medycynie, kuchni oraz kosmetologii. Możemy go spotkać w formie świeżej, suszonej lub kandyzowanej. Oczywiście najwięcej właściwości odżywczych ma jego świeża odmiana.
Smak
Imbir stosowany jest w kuchniach wschodnim ze względu na swoją ostrość i lekkie cytrynowe nuty. Doskonale nadaje się do wypieków oraz świetnie pasuje do przypraw korzennych. Często dodaje się go do warzyw takich jak marchewki czy dynie. Jest on również niezastąpiony w azjatyckich kuchniach.
Właściwości
Starożytni lekarze wykorzystywali imbir ze względu na jego niezwykłe właściwości. Poprawia on pracę układu pokarmowego oraz niweluje uczucie mdłości. Substancje zawarte w imbirze mają działanie przeciwzapalne oraz przeciwbólowe. Imbir obniża ciśnienie krwi i pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu krwionośnego. Na dodatek wspomaga odporność.
Imbir jest doskonałą przyprawą, po którą warto sięgać szczególnie w chłodne zimowe wieczory. Jego częste spożywanie może przynieść nam wiele korzyści. Warto jednak pamiętać, że pomimo jego niezwykłych właściwości nie zastąpi on wizyty u lekarza specjalisty.