Jak zrobić danie jednogarnkowe do słoika?
Danie jednogarnkowe jest bardzo pożywne, sycące i smaczne, szczególnie zimą. Od czasu do czasu warto pokusić się o zrobienie takiej potrawy, ponieważ może się nią najeść cała rodzina.
Smakowita na obiad, do pracy, a nawet na drugi dzień do odgrzania. Przepisów na dania jednogarnkowe jest bardzo wiele, w zależności od tego, co się lubi.
Składniki na danie jednogarnkowe
Danie jednogarnkowe ma tę zaletę, że bardzo szybko się je robi, dlatego można w kuchni zaoszczędzić sporo czasu. Głównymi składnikami są warzywa takie jak marchew, cebula, soczewica, kapusta, cukinia oraz ulubione dodatki. Najczęściej jest to kawałek dobrej jakości mięsa oraz kawałki kiełbasy. Do tego można ugotować ryż, makaron lub kaszę i wszystko wymieszać. Aby potrawa była smaczna, warto ją doprawić ulubionymi przyprawami oraz zrobić dobry sos.
Jednym z pomysłów na smakowity sos, jest zrobienie go z domowych pomidorów. Latem można przyrządzić przeciery pomidorowe, które są doskonałe do dań jednogarnkowych. Natomiast gotowe w sklepie są doprawione ziołami i czosnkiem. Do potrawy należy dorzucić natkę pietruszki, majeranek, lubczyk, pieprz, paprykę słodką, a także gałkę muszkatołową.
Rodzaje dania jednogarnkowego mogą być różne, a składniki można za każdym razem dodać zupełnie odmienne. Raz można zrobić danie jednogarnkowe wegetariańskie, z fasolką czerwoną, papryką, pomidorami, a innym razem bardziej mięsne. Pasuje wówczas sos pieczeniowy, pieczarkowy, musztardowy, czy paprykowo pomidorowy. Bardzo ważne, aby przyprawy i zioła były świeże, a gdy danie robione jest zimą, to doskonałe są zioła suszone. Taki garnek wystarcza na kilka dni, a podgrzany do wysokiej temperatury smakuje wybornie.
źródło: https://chudniesz.pl/ – portal z artykułami o jedzeniu