Mąka razowa – czym jest? Do czego jej użyć?
W niniejszym artykule dowiesz się, dlaczego mąka razowa jest ceniona w kontekście korzyści zdrowotnych oraz jakie potrawy można z niej przygotować. Sprawdź, jak jej typ 1850 może wzbogacić Twoją dietę!
Mąka typ 1850 – jak powstaje?
Zastanawiasz się, jak powstaje mąka typ 1850? Już śpieszymy z odpowiedzią! Poszczególne części ziarna, bielmo oraz zarodek, są najpierw drobno mielone. Z tak rozdrobnionych łusek powstaje biała mąka razowa, do której dodaje się grubo mielone pozostałe części okrywy (otręby). W ten sposób gotowy produkt zawiera około:
- 83% bielma,
- 14,5% otrębów,
- 2,5% zarodków.
A to sprawia, że ma prawie taki sam skład jak całe ziarno przed procesem produkcji mąki typu 1850. Warto w tym miejscu nadmienić, że jej pomysłodawcą był pastor Sylvester Graham będący przeciwnikiem wysoko przetworzonych produktów zbożowych. Dążył on do stworzenia towaru wytwarzanego w sposób tradycyjny, co miało przynieść konsumentom zdrowszą alternatywę bogatą w składniki spożywcze.
Mąka pszenna razowa – jakie ma wartości odżywcze?
Jak już wspomnieliśmy, mąka pszenna razowa typ 1850 ma wiele wartości odżywczych, które przynoszą liczne korzyści dla zdrowia. Zawiera fitosterole, które pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi, oraz antyoksydanty wspomagające walkę z wolnymi rodnikami, zmniejszając ryzyko wielu przewlekłych schorzeń, w tym chorób serca oraz nowotworów. Jest także doskonałym źródłem błonnika, który wspiera zdrowie układu pokarmowego. Dodatkowo mąka pszenna razowa jest bogata w białko, które jest kluczowe dla budowy oraz regeneracji tkanek w organizmie.
Przykładowo, mąka razowa od producenta naturalnej żywności, Melvit, posiada w ramach 100 g opakowania:
- 332 kcal wartość energetyczna,
- 11 g białka,
- 7,6 g błonnika,
- 63 g węglowodanów,
- 2,3 g tłuszczy.
W związku z tym jest zdrowym oraz smacznym rozwiązaniem dla konsumentów poszukujących nieprzetworzonych rozwiązań do swojego jadłospisu. Może być szczególnie dobrym wyborem wśród osób z zaparciami oraz problemami żołądkowymi. A w związku z tym, że dodatkowo pomaga utrzymać uczucie sytości na dłużej, może być korzystna dla osób na diecie.
Mąka razowa – gdzie znajduje swoje zastosowanie?
Przed upieczeniem ciasto z mąki pszennej razowej charakteryzuje się elastyczną konsystencją oraz dobrze rośnie, dzięki czemu może być wykorzystane do spodów wszelkiego rodzajów pizzy, typu:
- capriciosa,
- diavola,
- margherita,
- quattro formaggi.
A powstałe z takiej masy bułki lub chleby graham będą świetnym wyborem na śniadanie, lub jako dodatek do obiadu. Będzie można je zatem jeść w wersji na ciepło, jako tosty smarowane masłem, lub na zimno wzbogacone różnymi dodatkami, jak ser, wędliny, warzywa czy dżem.