Obłędne, ale kaloryczne ciastka, które podbiją Wasze serca – poznaj przepisy na wiosenne wypieki
Kupne słodycze często w smaku są takie jakieś sztuczne – tymi słowami można je określić. Nie ma się co oszukiwać, znalezienie smacznych ciastek nie jest łatwe. I choć ceny mogą mieć wysokie to i tak w smaku nie są najlepsze. Ale przecież zawsze można upiec ciastka samodzielnie i gwarantujemy, że podbiją Wasze serca. Musicie też wiedzieć, że są cóż…kaloryczne i zapewne na zjedzeniu jednego ciastka się nie skończy. Jednak warto, naprawdę warto je przygotować, a potem cieszyć się ich smakiem.
Ciastka czekoladowe są smaczne i wyjątkowe
Jako pierwszy na „tapecie” ląduje przepis na ciastka czekoladowe. Cóż ich smak jest naprawdę świetny, wręcz genialny. Swoją drogą jedzenie czekolady jest wręcz uzasadnione, bo przy jej spożywaniu wytwarzane są endorfiny, czyli hormony szczęścia. Jedzenie ciastek czekoladowych poprawia więc humor. Ich wadą jest jednak kaloryczność, ale z drugiej strony od czas do czasu można sobie na nie pozwolić. Jak je przygotować? To bardzo proste! Do wysokiego naczynia wbijamy 3 jajka, następnie ubijamy je, dodając powoli połowę szklanki cukru. W międzyczasie roztapiamy połowę kostki masła z 2 tabliczkami czekolady. Można użyć jednej mlecznej, a jednej deserowej. Dodajemy masło z czekoladą do masy jajecznej i całość mieszamy mikserem. Teraz pozostaje już tylko dodanie szklanki mąki pszennej. Pamiętajcie, aby ją wcześniej przesiać. Dzięki temu ciastka będą bardziej puszyste. Ponownie mieszamy masę. Powinna ona być bardzo gęsta. Teraz pozostaje już tylko nałożenie łyżką masy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Polecamy jeść je na ciepło. Dzięki temu czekolada będzie wręcz płynna. Oczywiście po wystygnięciu smakują tak samo obłędnie. Pamiętajcie jeszcze, że możecie je pięknie udekorować dekoracjami cukrowymi w kształcie serduszek i podarować takie ciasteczka ukochanej osobie.
A może ciasteczka kokosowe?
Warto także przygotować ciasteczka kokosowe. Są one również smaczne. Jednak nie będą to klasyczne kokosanki, lecz ciastka z dodatkiem wiórek kokosowych, ale też czekolady. Na początek do wysokiej miski wbijamy 5 białek, które ubijamy ze szklanką cukru na sztywną pianę. W drugiej misce umieszczamy żółtka, wszystkie 5 sztuk, następnie dodajemy do nich 10 dag roztopionego masła, 1 szklankę wiórek kokosowych oraz potartą tabliczkę białej czekolady. Całość mieszamy. Masa powinna być gęsta. Wtedy dodajemy do niej ubitą pianę z jaj. Najlepiej robić to etapami. Na samym końcu wystarczy jeszcze dodać pół szklanki mąki pszennej i drewnianą łyżką wymieszać całość. Z masy formujemy kuleczki i umieszczamy na blaszce. Jeżeli chcecie ułatwić sobie zadanie, to zawsze możecie użyć małej łyżki do lodów. Pozostaje już tylko poznać czas pieczenia tych obłędnych ciasteczek. Otóż wystarczy je piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Polecamy jeszcze dodanie do nich dekoracji cukrowych. Do ciast, ciasteczek czy deserów są wręcz idealnie. Sprawiają iż wypieki prezentują się jeszcze bardziej elegancko i zachwycają nie tylko smakiem, ale i estetyką. Polecamy dekoracje w kształcie kwiatów, które niewątpliwie kojarzą się z wiosną.
Szybkie i smaczne ciasteczka z jabłkami
Czas przejść do kolejnego przepisu. W tym przypadku będzie to przepis na ciastka z dodatkiem jabłek. Ich przygotowanie jest szybkie. Otóż w misce umieszczamy połowę kostki masła (koniecznie miękkiego), szklankę cukru, połowę szklanki mleka. Całość mieszamy. Masa będzie dosyć płynna. Wtedy dodajemy do niej 2 szklanki mąki pszennej oraz 4 pokrojone w kostkę jabłka. Masę mieszamy rękami. Następnie formujemy z niej wybrany przez siebie kształt. Możecie też ciasto rozwałkować i wykrawać z niego ciastka w kształcie kwiatków czy też serduszek bądź baloników. Pozostaje już tylko pieczenia. Ciastka pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20 minut. Jeżeli lubicie możecie też dodać do nich rodzynki.
Pianki malinowe
Oczywiście nie może zabraknąć przepisu na ciasteczka typu pianki malinowe. W tym przypadku wystarczy tylko ubić 4 białka na sztywną pianę. W następnym naczyniu blednujemy dwie garście malin. Dodajemy do nich ubite białka oraz 4 łyżki mąki pszennej i jedną ziemniaczanej. Małą łyżeczką nakładamy ciastka na blachę i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 200 stopni.