Owsianka nie musi być nudna!
Owsianka to jedno z najpopularniejszych śniadaniowych potraw. Jest pożywna i zdrowa, jednak przez lata była traktowana jako posiłek bez smaku, a dzieci krzywiły się, kiedy miski gorących płatków pojawiały się na stole. Dzisiaj płatki owsiane przeżywają swój renesans. Dzięki dużej zawartości błonnika oraz licznych wartości odżywczych dietetycy i miłośnicy sportu polecają je i opracowują coraz ciekawsze propozycje ich podania.
Owsianka kokosowa
Jednym z popularniejszych sposobów podania owsianki jest serwowanie płatków z mlekiem kokosowym. Dzięki temu śniadanie jest bardzo pożywne, a brak mleka sprawia, że to idealna propozycja dla osób ograniczających produkty odzwierzęce. Doskonale smakuje z malinami. Trzeba jednak pamiętać, że w tym przypadku nie jest to śniadanie niskokaloryczne.
Złota owsianka
To hit ostatnich lat — do gotującej się owsianki dodaje się kurkumę, której intensywny żółty kolor nadaje potrawie niemalże złoty kolor. Dzięki temu danie przestaje być nudnym śniadaniem, a niewielki dodatek kurkumy całkowicie zmienia jej smak. Jest to idealna propozycja dla maluchów, które nie chcą jeść klasycznej owsianki.
Zapiekana owsianka
Jeżeli mamy trochę więcej czasu możemy przygotować owsiankę, która w tej odsłonie jest już pełnoprawnym daniem lub deserem. Zapiekaną owsiankę można przygotować niemal ze wszystkimi owocami, z dodatkiem czekolady lub korzennych przypraw. Choć wygląda zjawiskowo i zdaje się być pracochłonna, jest ona nadal prosta w przygotowaniu i równie pożywna co jej pozostałe wariacje,
Ciastka owsiane
Jeżeli zależy nam na zdrowej przekąsce lub słodkim śniadaniu warto postawić na ciastka owsiane. Są one bardzo proste w wykonaniu, można zrobić je dosłownie w kilka minut. Wystarczy połączyć płatki owsiane z jajkiem lub musem owocowym i dodać ulubione dodatki. Większość przepisów stara się wykorzystać dostępne w domu składniki, dlatego bez problemu możemy zmienić przepis na wegański lub bezglutenowy.