Pomysły na tanie obiady z mrożonek
W tym momencie nawet warzywa potrafią być niestety bardzo drogie. Co takiego może zatem zrobić ten, kto mimo wszystko chciałby je kupować, ale też nie chciałby wydawać na nie całej swojej wypłaty? Rozwiązanie jest proste. Świeże warzywa wystarczy zastępować mrożonkami. To właśnie na mrożonych kolorowych mieszankach opierają się liczne przepisy na tanie obiady. Są to proste receptury, które każdemu przypadną do gustu – zarówno tym, którzy gotują dla wielodzietnej rodziny, jak i tym, którzy mieszkają sami, a ponadto nie mają za wiele czasu na stanie przy garnkach, bo starają się łączyć w życiu codziennym pracę ze studiowaniem.
Warzywne mrożonki na obiad
Naprawdę taki obiad z warzywnej mrożonki można przyrządzić dosłownie w ciągu kilkunastu minut. Mniej więcej tyle czasu potrzeba, by warzywa zdążyły się rozmrozić i zdołały delikatnie się podsmażyć, nabierając bardziej apetycznego rumianego kolorku. Możemy dodać takie warzywa np. do przyrządzonych wcześniej polędwiczek wieprzowych. Jeżeli natomiast jakiś przepis wymaga włożenia w niego większej ilości pracy, warto zabrać się za jego realizację wieczorem, aby niepotrzebnie się nie stresować i wszystko móc przyrządzić sobie na spokojnie. Zawsze dobrym pomysłem jest też robienie większych porcji jedzenia na zapas. Praktycznie wszystkie pomysły na tanie obiady można zrealizować poprzez podwojenie ilości wykorzystanych w nich składników, aby za jednym zamachem wykonać świetny obiad na przynajmniej dwa albo i trzy czy cztery dni (niektórym codzienne jedzenie tego samego w ogóle nie przeszkadza, bo liczy się dla nich to, że posiłek jest zrobiony i nie trzeba go przyrządzać na nowo).
Absolutnie nie może być jednak tak, że przepisy na tanie obiady będą zawierać wyłącznie same warzywa, albowiem w takim przypadku na pewno nie byłyby wartościowe, gdyż zabrakłoby w nich dwóch bardzo ważnych makroskładników – białka oraz tłuszczu. Do warzyw trzeba dodać coś jeszcze. Można podawać je z makaronem, jajkami, tofu, mięsem z kurczaka, ryżem albo kaszą, a także smażyć je na oliwie z oliwek, by do posiłku wrzucić odrobinę wartościowych kwasów tłuszczowych.