Proste triki na przygotowanie dietetycznych pączków
Od lat korzystasz ze swojego sprawdzonego przepisu na pyszne tradycyjne pączki, a le w tym roku chcesz go lekko zmodyfikować, aby dodać do pączków więcej wartości odżywczych, a przy okazji zabrać im trochę kalorii? Paradoksalnie da się to zrobić w bardzo prosty sposób. Fit pączki wcale nie powstają z jakichś wymyślnych składników i nie zawsze muszą być wykonywane z twarogu. Jeżeli chcesz, przygotuj je nawet ze zwykłej mąki pszennej. Najważniejsze jest to, by unikać w nich zwykłego białego cukru oraz przede wszystkim smażenia na głębokim tłuszczu, a także nadziewania gotowych oponek wysokokalorycznymi kremami, czyli głównie kremami czekoladowymi albo budyniem, które są niestety sztucznymi ulepkami, lubiącymi odkładać się w boczkach.
O przygotowaniu dietetycznych pączków
Niektórzy lubują się w zwykłych deserach, inni są zachwyceni wegetariańskimi deserami, a jeszcze inni szukają przepisów na dietetyczne pączki. Nawet jeśli wydaje ci się, że pączki po prostu muszą być smażone, chociaż ten jeden raz spróbuj je upiec, a być może zdziwisz się, że w pieczonej wersji potrafią smakować równie dobrze co w tej pierwotnej. Zastanów się, czy aby na pewno nie dodajesz do nich za dużo tłuszczu. Masło w pączkach jest potrzebne, ale nie musisz go używać nie wiadomo ile, zwłaszcza że ciasto da się też zagęścić z pomocą śmietankowego jogurtu lub zwykłego homogenizowanego serka albo nawet jajek. Fit pączki wymagają całkowitego zrezygnowania z użycia białego cukru. Jako że jednak nie możesz zabierać im słodyczy, koniecznie dosłodź je czymś innym, niekoniecznie miodem, który też ma kalorie, ale np. ksylitolem, który jest i mniej kaloryczny, i przy tym bardzo zdrowy, bo potrafi zapobiegać próchnicy. Ksylitol nada się również do udekorowania pączków z wierzchu. Możesz zmielić go na pył albo kupić od razu w sypkiej formie, by użyć go dokładnie tak samo jak zwykłego cukru pudru.
Korzystając z tych kilku prostych rad, jesteś w stanie przygotować wyśmienite pączki dietetyczne, które błyskawicznie znikną z talerzy. Być może, jeśli tylko nie powiesz domownikom o swojej cwanej podmianie poszczególnych składników, oni nawet nie zorientują się w tym, że właśnie jedzą dietetyczne pączki, które nie mają w sobie cukru i które zostały upieczone w piekarniku.