Przepis na łososia grillowanego z brzoskwinią
Ryby są niesamowicie ważną potrawą, która powinna znajdować się w diecie każdego człowieka. Dostarczają wiele przydatnych składników do ludzkiego organizmu, mają także właściwości zdrowotne.
Można je przygotować na wiele sposobów, a w dzisiejszym artykule podajemy jeden z nich, jakim jest łosoś grillowany z dodatkiem brzoskwini.
Łosoś z brzoskwinią – składniki
- 4 podłużne filety z łososia,
- 1 cytryna,
- 2 nektarynki,
- plasterki mozzarelli,
- 2 brzoskwinie,
- 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
- 6-8 łyżek oliwy,
- 2 łyżki masła,
- 2-3 ząbki czosnku,
- sól oraz zmielony czarny pieprz.
Niektóre składniki zostały podane w proporcjach „od-do”. Należy użyć ich w zależności od potrzeby oraz względem smaku, który pasować będzie osobie przygotowującej danie.
Łosoś grillowany z brzoskwinią – przygotowanie
- Na samym początku należy wszystkie podane w składnikach owoce dokładnie umyć. Z cytryny skórkę należy otrzeć, na podłużnych paskach tarki, a sok wycisnąć do miseczki. Czosnek obieramy, siekamy lub przepuszczamy przez praskę, ucieramy go w innej miseczce, wraz ze solą. Do cytryny dolewamy oliwę oraz dodajemy pieprz i przygotowany czosnek, wszystko starannie ze sobą mieszamy.
- Przechodzimy do przygotowania filetów z łososia. Należy je dokładnie przemyć, a następnie osuszyć. Przygotowaną w 1 punkcie marynatą zalewamy filety, odkładamy je do namoczenia na około 30 minut.
- Wcześniej umyte brzoskwinie i nektarynki kroimy na połówki, z owoców usuwamy pestki. Połówki kolejno kroimy na mniejsze cząstki. Przygotowujemy cztery, duże kawałki folii aluminiowej, smarujemy je dokładnie masłem.
- Na filetach układamy umytą brzoskwinię oraz nektarynkę, na wierzch układamy po plasterku mozzarelli oraz sypiemy orzechy włoskie.
- Rybę układamy na przygotowanej folii aluminiowej, zawijamy ją w niej. Nad warstwą sera należy pozostawić wolną przestrzeń. Całość, zawiniętą w folii, układamy na ruszcie i pieczemy około 20-30 minut.
Smacznego!
źródło: https://kuchnia24h.pl/ – portal z ciekawymi przepisami