Sosy do sałatek – TOP 5 gotowych propozycji

Sosy do sałatek – TOP 5 gotowych propozycji

Sałatki to Twoja ulubiona przekąska? Nic dziwnego – są pyszne i zdrowe, a w zależności od składników mogą stać się nie tylko dodatkiem, ale również pełnoprawnym daniem. No i ten ogromny wybór! Jeśli w Twoje sałatkowe menu wkradła się ostatnio rutyna, możesz poszukać kolejnych przepisów lub… nadać ulubionym kompozycjom zupełnie nowego charakteru. Tu idealnie sprawdzą się gotowe sosy – dzięki nim szybko zamienisz kilka losowych składników w pyszną sałatkę. Jakie sosy to zdecydowanie TOP 5?

Po pierwsze: ketchup

Jeśli chodzi o gotowe sosy, ketchup niepodzielnie króluje na polskich stołach! Dodajemy go do wszystkiego, począwszy od marynat po sosy, kanapki czy przekąski. Doskonale pasuje do grillowanych warzyw, świetnie podkreśla smak kurczaka, idealnie komponuje się z serem – naprawdę trudno o lepszy dodatek! Możesz wykorzystać go jako bazę do oryginalnych, autorskich sosów lub po prostu dodać do składników, które aktualnie posiadasz w swojej lodówce, by stworzyć najprostszą sałatkę. Jajka, groszek, awokado, pieczarki, gotowane ziemniaki, szynka – pokrój wszystko w kostkę, dodaj ketchup i ciesz się pyszną kolacją przygotowaną w kilka minut. Ten sos idealnie łączy się zwłaszcza z gotowanymi i grillowanymi warzywami oraz wszelkimi sałatkami z makaronem.

Po drugie: sos tysiąca wysp

Sos tysiąca wysp to jeden z najpopularniejszych gotowych sosów i zarazem niemal uniwersalna kompozycja. W jego składzie znajdziemy przede wszystkim majonez, choć myli się ten, kto uważa, że wystarczy zmieszać go z ketchupem. Pozostałe składniki mogą różnić się w zależności od producenta, jednak zazwyczaj jest to ocet, musztarda, chili lub drobno posiekana cebula. Znane i lubiane składniki sprawiają, że po sos tysiąca wysp chętnie sięgają wszyscy – przypadnie do gustu miłośnikom łagodniejszych smaków, a osoby szukające czegoś ostrzejszego moją połączyć go na przykład z ostrym sosem lub dodać papryczki chili. Jeśli obawiasz się, że wyraziste gotowe sosy przytłumią smak sałatki, sięgnij po sos tysiąca wysp – podkreśli smak warzyw, mięsa, jajek czy makaronu i jednocześnie nie zdominuje całej kompozycji. Charakterystyczny łososiowy kolor sprawia, że sos tysiąca wysp to nie tylko doskonały dodatek do sałatek, ale również sposób na oryginalną dekorację – dzięki niemu Twoje sałatki nabiorą rumieńców!

Po trzecie: sos musztardowo-miodowy

Niby sos musztardowo-miodowy to tylko kilka składników i można przyrządzić go samodzielnie – a jednak wszyscy chętnie sięgamy po gotowe sosy. Powód jest prosty: choć przepis na sos musztardowo-miodowy nie brzmi zbyt skomplikowanie, to jednak zachowanie idealnych proporcji wcale nie jest takie łatwe! Często domowe sosy na bazie miodu i musztardy są zbyt słodkie, rozwarstwiają się lub po prostu nie smakują tak, jak tego sobie życzymy. Gotowy sos musztardowo-miodowy to gwarancja, że wszystkie składniki zostały połączone w taki sposób, by stworzyć idealną kompozycję. Do jakich sałatek sprawdzi się najlepiej? Przede wszystkim tych na bazie sałaty, rukoli, roszponki czy innych jadalnych listków – nie potrzebujesz wcale wielu składników, by stworzyć pyszną i jednocześnie zdrową sałatkę. Połączenie: sos musztardowo-miodowy i kurczak to z kolei strzał w dziesiątkę, jeśli chcesz, by sałatka zmieniła się w pełnoprawne danie. Ten dressing może zastąpić także vinegrette w sałatce greckiej – jeżeli znudziła Ci się już tradycyjna kompozycja, dodaj nowy sos i wypróbuj nowe połączenie smaków!

Sos musztardowo-miodowy Fanex

Po czwarte: sos barbecue

Sos barbecue to wyraziste połączenie charakterystycznego dymnego aromatu i słodyczy wędzonej śliwki – idealnie łączy się z daniami z grilla, ale nie tylko. Sosy BBQ to również doskonały dodatek do sałatek, zwłaszcza jeśli jednym ze składników jest grillowany kurczak lub sery. Gotowe sosy barbecue sprawdzą się w tej roli doskonale. Wystarczy dodać do nich odrobinę oliwy i octu winnego, by powstał wyśmienity dressing do sałatek.

Po piąte: majonez

Ostatni w tym zestawieniu, ale zdecydowanie nie ostatni w rankingu konsumentów jest oczywiście majonez – nieodłączny składnik wielu polskich sałatek. Moglibyśmy długo opowiadać, jak powstają majonezy i czym charakteryzuje się smak tego sosu ale… przecież wszyscy znamy go bardzo dobrze! Majonez i gotowane warzywa oraz jajka tworzą tradycyjną sałatkę, która regularnie gości na polskich stołach. Możesz wykorzystać go także jako dodatek do grillowanych lub pieczonych warzyw, sałaty, świeżych pomidorów, kompozycji z makaronem czy rozmaitymi serami. Domowy majonez to obecnie rzadkość – gotowe sosy nie tylko w niczym nie ustępują majonezom przyrządzanym w domu, ale wręcz biją je na głowę! Jeśli nie masz doświadczenia w przygotowywaniu tego sosu, postaw na gotowe majonezy, czyli znany i lubiany przez wszystkich Polaków smak.

Majonez sałatkowy Fanex

***

Gotowe sosy to świetny sposób na podkręcenie smaku ulubionych sałatek. Zarówno znane, powszechnie występujące sosy, jak i oryginalne kompozycje to doskonały wybór dla miłośników sałatek i nie tylko!