Wiosna w Twojej kuchni – jak skomponować jadłospis?
Zima powoli odchodzi w zapomnienie, co można odczuć na skórze. W powietrzu czuć nadchodzącą wiosnę, która niesie ze sobą nie tylko ciepło i kolory. To także okres, w którym budzi się do życia przyroda. Może oznaczać to tylko jedno – wiosna w Twojej kuchni. Jeśli zastanawiasz się, jak skomponować wiosenny jadłospis, nie mogłeś trafić lepiej. Przygotowaliśmy dla Ciebie poradnik, w którym znajdziesz praktyczne wskazówki dotyczące tworzenia świeżego, kolorowego i sycącego menu. Sprawdź sam!
Wiosna w Twojej kuchni – jak skomponować jadłospis?
Wiosenna kuchnia jest pełna smaków, a także kolorów. To właśnie w tym okresie przyroda budzi się do życia i możemy oczekiwać plonów z dorodnych i jędrnych warzyw i owoców, które nadają ogromu smaku każdej potrawie. Próżno szukać gdzie indziej takiej gamy pyszności jak o tej porze roku. Warto zadbać zatem, aby owe kolory i walory smakowe nie królowały jedynie na targowiskach i w sklepach, lecz także w Twojej kuchni! Z tego względu przygotowaliśmy dla Ciebie propozycje, które pomogą Ci skomponować wiosenny jadłospis. Wskazówki znajdziesz poniżej!
Kuchnia pełna nowalijek
Nowalijki to młode warzywa, które pojawiają się na straganach wraz z rozpoczęciem wiosny. W tym okresie królują sałaty, rzodkiewki, pomidory, młode marchewki, szczypiorek, rzeżucha, cebula dymka, czy też nać pietruszki. Są doskonałym dodatkiem do wszelakich potraw, którym nadają ogrom głębokiego smaku. Choć świeże i surowe smakują przepysznie, można je przygotować na rozmaite sposoby, aby podbić ich walory smakowe. Zrezygnuj z ich gotowania, w zamian za to możesz je grillować lub podsmażyć na maśle, dzięki czemu będą rumiane i przepyszne. Jeśli nie wiedziałeś wcześniej, tłuszcz jest nośnikiem smaku, który sprawi, że Twoje wiosenne menu będzie jeszcze bardziej aromatyczne.
Wiosenne sałatki
Wiosna w kuchni może oznaczać tylko jedno – pełnie smaków i kolorów, jakich brakuje po długiej zimie. W związku z tym w Twoim jadłospisie nie powinno zabraknąć sałatek, które możesz komponować na wiele różnych sposobów. Lekka i świeża sałatka może być zarówno dodatkiem do posiłku, jak i odrębnym daniem, które zapewni Ci energię na cały dzień. Warzywa bowiem są nośnikiem ogromu składników odżywczych i witamin, jakie są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania.
Młode liście różnego rodzaju sałat wystarczy skomponować wraz z pomidorem, młodą cebulą, papryką i ogórkiem, które doprawisz odpowiednim dressingiem. Pamiętaj jednak, że warzywa są najlepsze o tej porze roku, dzięki czemu zamiast wymyślnych dressingów, możesz postawić na kilka kropel oliwy z oliwek.
Lekkie zupy
Biorąc pod uwagę głęboki smak warzyw i owoców wiosną, warto postawić na przyrządzanie lekkich zup w tym okresie. Nie tylko nadadzą świeżości Twojemu menu, lecz uzupełnią niezbędne witaminy i zapewnią Ci odpowiednią dawkę energii. Warto zrezygnować z przygotowywania ich na mięsnym bulionie, ponieważ może zabijać smak wiosennych warzyw. O tej porze roku króluje botwina, chłodniki, a także zupa szparagowa, którą możesz podać w towarzystwie chrupiących grzanek.
Koktajle owocowe
Wiosną warto włączyć do swojego menu koktajle z owoców, które zaczynają pojawiać się na straganach i w sklepach. Nie musisz przygotowywać ich wyłącznie z owoców, możesz dodać również tam warzywa. Jest to świetny sposób na przemycanie warzyw, które na co dzień niekoniecznie Ci smakują, lecz chcesz je włączyć do swojego jadłospisu ze względu na witaminy i składniki odżywcze. d